alt text

Charlotte Caspers

Beeldend Kunstenaar Charlotte Caspers (Gent, 1979) heeft haar hele leven getekend en geschilderd en wist al heel jong dat ze er ook haar werk van wilde maken. Toch ging zij niet naar de kunstacademie, maar studeerde kunstgeschiedenis en daarna schilderijenrestauratie. Dit had echter net zo goed natuurkunde of biologie kunnen zijn. Ze is nieuwsgierig, zoekt naar de mechanismes ‘achter de dingen’ en houdt van de natuur en natuurwetenschappen. De voorstellingen in Charlottes vrije schilderwerk zijn dikwijls aan de natuur en haar directe omgeving ontleend. Vaak zijn haar schilderij- en realistisch. Charlotte onderzoekt de werkelijkheid en gebruikt de ‘taal’ die ze zich in de loop der jaren eigen heeft gemaakt. Materiaal, oppervlaktetextuur en techniek zijn erg belangrijk in haar werk. ‘Hiermee spreek je tot de beschouwer die vervolgens zelf verder kan met het schilderij.’ Ze werkt graag op paneel of handgeschept papier, met zelfgemaakte verf waarvan de pigmenten gewonnen worden uit mineralen zoals malachiet en azuriet. De matte en dikwijls korrelige verf combineert ze vaak met het gladde oppervlak van goud.

Naast de onderzoekende kant, staan ‘verbeelding, kleur en harmonie’ centraal in haar werk. Zelf zegt ze: ‘Eigenlijk gaat alles over verbeelding. Mijn verbeelding, maar ook die van degene die naar mijn schilderij kijkt. Dromen en verbeelding zijn naar mijn idee onmisbaar voor mensen. Het verhaal dat je ergens bij kan bedenken en de eindeloze mogelijkheden hierin, ik vind dat iets heel hoopgevends. Iets dat je altijd bij je hebt. Je kan hierin gevoed worden door literatuur, een mooie wandeling door de natuur en dus ook een schilderij. Misschien zelfs niet eens een schilderij, veel ‘eenvoudigere materie’ kan het werk al doen. Ik word vaak al aan het denken gezet door een mooi stuk steen of wat afbladderende verf. Bijzonder toch hoe iets materieels verder kan leven in de geest!’

Naast haar eigen schilderijen heeft Charlotte inmiddels een groot aantal historische reconstructies gemaakt, veelal in opdracht van musea en meest recent het televisieprogramma Het geheim van de meester. De insteek verschilt per opdracht: soms staat de chemie centraal, soms juist het educatie- ve aspect. Ook gaf Charlotte tien jaar les in historische schildertechnieken aan de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam.