alt text

Jasper Krabbé

Jasper Krabbé (1970), schilder, schrijver en fotograaf, is teamleider van ‘Het Geheim van de Meester’. Hij woont en werkt in Amsterdam en New York. Krabbé begon zijn kunstenaarschap op straat als street artist en graf ti-schrijver onder het pseudoniem ‘JAZ’ en maakte deel uit van de eerste crew in Europa: USA (United Street Artists). Hij volgde vanaf zijn zeventiende de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij begin jaren negentig cum laude afstudeerde. Daarna studeerde hij nog een jaar aan Cooper Union in New York.

Zijn schilderijen verbeelden de herinnering aan plaatsen, gebeurtenissen en mensen, opgedaan tijdens reizen naar onder andere Cuba, de Stille Zuidzee en Nieuw-Zeeland. Zijn kunst is geen exacte weergave van de werkelijkheid maar vormt zich op eenzelfde manier zoals herinneringen tot stand komen. De beelden verdwijnen en keren weer terug, worden beïnvloedt door andere beelden, zijn incompleet, vertonen zich ogenschijnlijk zonder samenhang en lijken altijd voor meerdere uitleg vatbaar. De schilderijen en tekeningen van Jasper Krabbé komen niet lineair tot stand, van een idee naar een eindresultaat, maar ontstaan tijdens het werkproces als beelden en indrukken samenvloeien tot een compositie. Een belangrijk onderdeel daarbij zijn de Collected Drawings; uit honderden tekeningen samengestelde werken, die hij bundelde in een boek. Hij maakt vaak gebruik van bestaand materiaal zoals enveloppen, pakpapier en pagina’s uit boeken of encyclopedieën. Daarmee mengt hij de oorspronkelijke functie met persoonlijke beelden. Gevonden beelden, flarden uit de (kunst-) geschiedenis maar ook persoonlijke herinneringen of dichtregels en dromen kunnen hiervoor de basis vormen.

Jasper Krabbé exposeerde wereldwijd in onder andere Sao Paulo, New York, Malmö, Antwerpen en Rome. Zijn werk is opgenomen in de collecties van De Nederlandsche Bank, het Stedelijk Museum Amsterdam en vele particuliere collecties.