alt text

De Auteur

Mark Zegeling

Auteur Mark Zegeling (1966) begon zijn carrière als radiopresentator en schrijvend journalist voor een aantal kranten in het noorden van Nederland. Daarna volgde een loopbaan in de televisiewereld waar hij ruim 25 jaar als producent, regisseur en eindredacteur achter de schermen meewerkte aan bijna tachtig verschillende programmatitels; van dagelijks nieuws- en debatprogramma’s, talkshows, reisreportages en documentaires tot en met een breed scala aan grote en kleinere (live) entertainment- en infotainmentprogramma’s en diverse nationale evenementen.


In 2017 schreef Mark Zegeling naar aanleiding van de tv-serie ‘Het Geheim van de Meester’ een boek, over de verhalen achter meesterwerken van onder andere Rembrandt, Rubens, Vincent van Gogh en Mondriaan. In navolging van het programma schreef hij over de historische reconstructies, die het team van experts in 2016 en 2017 aan de hand van röntgen- en infraroodfoto’s, verfmonsters en XRF-scans heeft verricht. In het boek worden hun bevindingen en de reconstructie van de meesterwerken in een bredere context geplaatst en aangevuld met een biografie van de meesters en de geschiedenis van de veertien schilderijen. Bij zijn research werden onbekende feiten en bijzondere anekdotes ontdekt die een waardevolle aanvulling vormen op het tv-programma ‘Geheim van de Meester’. Het boek is rijk-geïllustreerd met honderden foto’s van schilderijen en ander uniek beeldmateriaal.

Mark Zegeling publiceerde zijn eerste boek in 2013, over 500 jaar Nederlandse geschiedenis en architectuur aan de hand van de Delfts blauwe miniaturen van KLM. Deze huisjes worden sinds de jaren vijftig cadeau gedaan aan businessclass-passagiers op intercontinentale vluchten. Het zijn replica’s van bestaande monumenten uit heel Nederland en wereldwijd een begrip onder (internationale) zakenreizigers en verzamelaars. ‘Sterke Verhalen, alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes’ gaat over Nederlandse pioniers, innovatieve ondernemers, oude Hollandse meesters en andere historische figuren die ooit in een monument hebben gewoond waarvan een Delfts blauw KLM-huisje is gemaakt. Het boek werd een onverwachte bestseller en is op 7 oktober 2017 in een compleet herziene en aangepaste vormgeving opnieuw uitgebracht.

Van ‘Sterke Verhalen’ is ook een Engelstalige pocketuitgave verschenen onder de titel ‘Little Kingdom by the Sea, a walking guide through history’. In 2015 werd ‘Little Kingdom’ voorafgegaan door het rijk-geïllustreerde luxe Engelstalige koffietafelboek ‘Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage’. De vormgeving van deze uitgave was gebaseerd op het principe van de gulden snede. Van dit boek verscheen in 2015 ook een Limited Edition, met als wereldprimeur een kaft van echt porselein gemaakt door het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Chinees porselein als oorsprong van Delfts blauw aardewerk vormde de inspiratiebron voor de cover van ‘Kingdom by the Sea’, om daarmee een brug te slaan tussen het verleden en het heden. In de internationale boekenwereld was de uitgave met een in de kaft van het boek ingelegde tegel van porselein een regelrechte sensatie. Ter gelegenheid van deze publicatie reisde Mark Zegeling naar zeventien steden in Amerika en Canada voor een reeks lezingen over Nederlands cultureel erfgoed.

In 2016 verzorgde de auteur op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal internationale lezingen over Nederlandse bouwkunst vanaf de Gouden Eeuw, in onder andere Singapore, Chengdu en Hongkong. Dat jaar werd in exclusieve oplage eveneens ‘Sterke Verhalen, een eerbetoon aan monumentaal Nederland’ uitgebracht met opnieuw een tegel van porselein, dat jaar gemaakt door Royal Delft. In het najaar van 2017 zal opnieuw een Limited Edition verschijnen onder de titel ‘Kingdom by the Sea: 500 years of Dutch Design’. Hierin worden de monumenten die model hebben gestaan voor de huisjes van KLM op volgorde van bouwjaar gepresenteerd. Samen vormen ze een overzicht over 500 jaar bouwkunst, van 1530 tot 2009.

Mark Zegeling is naast zijn werk als schrijver en uitgever ook actief als concept-ontwikkelaar. Hij is onder andere betrokken bij de realisatie van ‘House of Delft’, een iconisch bouwwerk in Delft naar een ontwerp van oud-rijksbouwmeester en architect Frits van Dongen. Het pand verrijst naast de historische binnenstad, op de plek waar het Bolwerk heeft gelegen, op de kop van de Spoorzone. Het ontwerp is een eerbetoon aan de pioniers van Delft. De gevelcontouren van de huizen waar ooit onder andere Anthoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer en Hugo de Groot hebben gewoond en gewerkt, en die reeds lang geleden zijn afgebroken, keren op een moderne manier terug in de vormgeving van ‘House of Delft’. Het pand bestaat uit een complex van zo’n veertig woningen en bedrijfsruimte waarin onder andere medewerkers van de TU Delft en de pioniers van morgen zullen gaan werken. De oplevering van ‘House of Delft’ staat gepland voor 2020.

Meer informatie vindt u op de website http://www.kingdombythesea.nl